Friday, 5 August 2011

Puasa yang menyeronokkan!

Lamanya x update blog. Dah masuk bulan ogos dah, bersamaan bulan ramadhan yang ditunggu-tunggu oleh seluruh umat islam. Alhamdulillah, sekali lagi diberikan peluang oleh allah untuk bersama ramadhan. Semoga ramadhan kali ini lebih baik untuk saya dan semua umat. Bak lagu nasyid Manbai; "ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna.."

Bulan puasa ni perkara yang paling menguji saya bukanlah makanan, tapi letih. Kenapa ye, time puasa bulan ramadhan ni letih je rasa. Time puasa bulan sebelum ni takde plak rasa letih macam ni. Ni la dugaan. Tambah-tambah time matahari tengah terpacak terik..terasa bahang panasnya matahari. Lagi letih dan lesu kalau tak buat apa-apa. Lebih baik fikirkan untuk buat sesuatu.

So, hari ini awal-awal lagi saya buat kuih ondeh-ondeh atau juga dikenali sebagai kuih melaka. Kuih ni cukup famous di kalangan orang melayu kita. Sedap..lembut dan kenyal bila digigit dan terasa percikan manisan yang cukup manis. Nyumm..ermm, hari ni teringin benar nak makan ondeh-ondeh. Beli kat pasar bukan style saya. Kalau dah benda tu boleh buat sendiri, buat je la. Stakat ni tak penah jenguk lagi bazar ramadhan kat kampung ni. Huhu..

Lepas solat zohor terus buat kuih tu. Gentel punya gentel siaplah ondeh-ondeh saya. Sekejap je rupanya..terima kasih ayah tolong belikan kelapa parut untuk saya. Ups, warna-warni rupanya kuih saya buat. Hehe..saje suka-suka. Nak kasi menarik sket untuk pembuka selera masa berbuka. Ada kaler biru, kuning dan hijau. Sememangnya yang hijau tu la yang original sebab warnanya diambil dari warna asli daun pandan. Masa tengah gentel ondeh-ondeh tu tergelak sorang-sorang pasal seronok tengok kaler-kaler tu. Terhibur jugak hati time buat kuih. seronok pun ada..lagi seronok bila tengok orang makan hasil air tangan kita dengan berseleranya.

Sori la pasal membebel pasal ondeh-ondeh plak. Nak upload gambar tak jumpa cari camera punya external. Nanti la kalau ada nanti saya upload. Ok tata. Selamat berpuasa semua.. :)